everythings.pl: Jak podkręcić procesor ? - everythings.pl

Skocz do zawartości



Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jak podkręcić procesor ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   linkinheroes 

  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 592
  • Rejestracja: sob, 17 lis 07

Napisano 27 sierpień 2008 - 17:20

Ot órz co to jest overclocking jest to nic innego jak zwiększanie parametrów wydajnościowych poprzez ingeręcje w zaawansowane ustawienia sprzętu. Są dwie grupy ludzi którzy bawią się w o/c. Pierwsza to ludzie którzy chcą komuś zaimponować i zrobić to dla własnej satysfakcji druga grupa to ludzie którzy nie chcą wydawać pieniędzy na sprzęt komputerowy a mimo tego chcą być na czasie za nowymi aplikacjami.

Teoria
Żeby zacząć bawić się w o/c musimy wiedzieć jak można zwiększać wydajność procesora, a sposobów jest wiele. A oto one:
-zwiększanie szybkości magistrali systemowej (Front Side Bus) jest to najbardziej popularny sposób i ogólnie dostępny dla każdego bez większego wysiłku
-zmiana mnożnika jest to głównie dopełnienie do zmiany FSB które daje jeszcze większy potencjał mocy
-odblokowywanie cache (to jedynie można wykonać na procesorach Duron Applebred oraz Athlon Thorton) ta czynność zmienia najbardziej nasz procesor a dokładnie powoduje że nasz procesor staje się droższą wersją tego z czego został zrobiony (Duron na Athlona a Athlon na Bartona) o odblokowaniu cache wspomnę jedynie na końcu artykułu w dziale dla expertów :P
-zwiększanie magistrali Hyper-Transport (można to traktować jako uzupełnienie wszystkich opcji powyżej) ta magistrala odpowiada za szybkość przesyłania danych we wszystkich najważniejszych punktach komunikacyjnych płyty (CPU, Chipset, RAM)

Co na początek
PODSTAWA TO ZASILACZ KTÓRY DA STABILNE NAPIĘCIA
W zależności od tego jaką mamy płytę główną musimy poszukać w biosie opcji które nas interesują czyli najczęściej jest to opcja FSB Frequency (zazwyczaj w większości płyt jest w zakładce Advanced Chipset Features w Abicie może to być w Soft Menu w Epoxie w PowerBios).
Kolejną ciekawą opcją jest CPU Clock Ratio czyli nasz wspomniany mnożnik. UWAGA opcja ta działa tylko na procesorach z odblokowanym mnożnikiem. Dla użytkowników platformy Intela mam złe informacje ponieważ wasze procesory mają na stałe zablokowany mnożnik i nie da się już z tym nic zrobić (chyba że macie wersję inżynierską:) ) W AMD sprawa wygląda inaczej ponieważ prawie zawsze można coś wymyślić, ale to w dalszej części artykułu.
Skoro już jesteśmy przy biosie to warto w nim poszukać opcji podnoszenia napięcia dla procesora i świetnie by było jakby znalazła się też opcja podnoszenia napięcia dla pamięci. W różnych płytach może to być w różnym miejscu. Mogą to też być zworki więc polecam wam lekturę waszego manuala z płyty głównej.
Podkręcony procesor trzeba mieć czymś przetestować czy aby nie przesadziliśmy z podkręcaniem i czy jest stabilny do tego posłuży nam programik Prime95.
http://www.mersenne.org/freesoft.htm
Kożystanie z programu jest naprawdę proste. Włączamy go, dajemy OPTIONS potem Torture Test i zaznaczamy drugą kropkę od góry (Max heat...) i klikamy OK. Wtedy nasza maszyna będzie bardzo obciążona. Jeżeli prime95 nie wyżuci żadnych errorów wtedy znaczy że dobrze podkręciliśmy procesor i możemy jeszcze go nieco podciągnąć.
Defakto musimy również zwracać naszą uwagę czy podczas testów temperatura nie podskoczy nam za wysoko żeby procesorowi nie było za cieplutko do tego może wam posłużyć oprogramowanie monitorujące producenta jakie dostaliście do płyty głównej lub każde inne które potrafi w czasie rzeczywistym podaje temperaturę.

Ważne zasady
-dla AMD nie zaleca się przekraczania temperatury 55-57C w stresie
-dla Intela nie zaleca się przekraczania temperatury 60C w stresie
-podkręcamy co 3-5 Mhz szyny FSB po czym robimy test programem Prime95 na około 5-10 min
-mnożnik zmieniaj co 0,5 i zrób test w Prime95 na około 5-10 min
-jeżeli komputer przestanie się włączać po nowym ustawieniu musisz zresetować biosa (albo wyciągnięcie bateryjki na 20-30 min albo o wiele szybciej przez zworek Clear COSM patrz manual twojej pyty)
-jeżeli masz opcję zwiększania napięcia dla procesora a widzisz że komputer działa niestabilnie lub nie włącza się lub Prime95 wywala errory to skorzystaj z niej.
-zwiększaj napięcie skokami co 0,025V i sprawdzaj rezultaty


FSB
Gdy podkręcamy poprzez szynę FSB musimy mieć na uwadze to iż podkręcamy też pamięci (a w większości płyt także magistralę PCI/AGP). Jeżeli mamy pamięci na 133 Mhz a nasz procesor dopiero zaczyna pracować od takiej magistrali to nie liczmy na to że podkręcimy dużo musimy zadbać o odpowiednie pamięci które dają na jakieś pole do manewru. Jednak jeżeli chcemy wydusić coś jeszcze z tych pamięci to mamy dwie możliwości. Albo zwiększamy TIMINGI (np. Z 2-3-3-4 na 3-5-5-8) lub szukamy w naszym biosie opcji która da nam możliwość doładowania naszych pamięci dodatkowymi voltami.
Rada dla AMD: Ustawiajcie pamięci synchronicznie względem procesora to znaczy jeżeli procesor pracuje na magistrali 133 to ustawcie sztywno pamięci na 133. Stosunek CPU:MEM 1:1
Rada dla Intela: U was jest sytuacja odwrotna niż w AMD żeby zanotować wysoką wydajność wasze pamięci muszą pracować na jak najwyższej szynie. Radze na potrzeby szukania ekstremum procesora ustawić pamięci też na sztywno względem procesora w stosunku 1:1 a po zakończeniu szukania najwyższej magistrali dla procesora szukamy najwyższej stabilnej magistrali dla pamięci.

Mnożnik
Tę część mogą pominąć użytkownicy platformy Intela, chyba że posiadają inżynierskie wersje procesora który ma odblokowane wszystko... ale nie łudźcie się ze przypadkiem znajdzie się w waszym komputerze jego nie można dostać w sklepie a nawet nie na portalach aukcyjnych :)
Wracając do AMD są trzy wersje wydażeń (to tyczy się wersji 32bit). Pierwsza to taka że mamy wmiarę dobrą płytę główną i procesor z odblokowanym mnożnikiem od nowości :) druga to taka że do odblokowania mnożnika będzie wam potrzebny tylko ołówek i troszkę taśmy trzecia to taka w której musicie przerobić swój procesor na wersje Mobile ale to już tylko dla zaawansowanych użytkowników, a poza tym nie można stosować tego na każdej płycie oraz podkręcanie odbywa się poprzez specjalne programy pod windows więc z tego artykułu i tak nie skorzystasz więc gra nie warta świeczki :)
Skoro 1 i 3 wersja wydarzeń została wyjaśniona to czas wytłumaczyć na czym polega druga a jest bardzo prosta i wmiarę bezpieczna ale nie zalecam tego początkującym użytkowniką chyba że mają aspiracje :) A oto co trzeba zrobić:
-wyjmujemy procesor z komputera
-odnajdujemy na procesorze mostki L1 zapewne będą wyglądały tak : : : : : .
-bierzemy ołówek dobrze zatemperowany i łączymy mostki żeby wyglądały tak | | | | | .
-NIEMOGĄ SIĘ STYKAĆ
-jeżeli jesteśmy pewni tego co zrobiliśmy przylepiamy na nasze dzieło kawałek taśmy klejącej żeby grafit się nie wykruszył i składamy nasz komputer w całość

Jeżeli nasze mostki wyglądają już tak | | | | | . przed operacją a mnożnik i tak mamy zablokowany to mamy wersję wydarzeń numer trzy czyli powrót do początku.

Hyper Transport
Podkręcanie szyny HT jest analogiczne jak podkręcanie FSB różnica jest taka że niema przyrostu Mhz na procesorze ani nie zwiększa się magistrala pamięci. Podkręcanie HT jest stosowane głównie jako uzupełnienie po podkręceniu już magistrali FSB do końca możliwości. Testujemy tak samo jak magistrale FSB

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   michalmaster1 

  • Grupa: Moderator
  • Postów 1756
  • Rejestracja: czw, 16 sie 07

Napisano 28 sierpień 2008 - 17:17

Cytat

Jak wiemy, prawie każda część w naszym PeCecie ma zapas mocy. Taką częścią jest także procesor. Zazwyczaj, z każdego procesora można coś wydusić więcej niż fabryka dała.
Nie zapominajmy także o tym, że jak chcemy uzyskać większą moc, to trzeba więcej jej dostarczyć. Także jeśli posiadasz zasilacz tani zasilacz (niemarkowy, lub firmy Q-Tec, Codegen, Feel) to nie polecam podkręcać, bo bardzo często w takich przypadkach o ile komputer może działać bez podkręcania ( o/c ) to po przetaktowaniu może odmówić posłuszeństwa.

TUTAJ znajdziemy, kalkulator którym możemy zorientować się mniej więcej, czy overclocking ma sens - jeżeli wyjdzie Ci pobór w granicy mocy Twojego zasilacza, to pomyśl o jego wymianie.

Z tańszych zasilaczy polecam Fortron 400W - niestety do kupiena już tylko na allegro.
Z lepszych to Topower, Antec, Seasonic - po prawdzie każdy z tych zasilaczy doskonale trzyma napięcia, kwestią będzie tylko gust.

Oczywiście nie obejdzie się bez lepszego chłodzenia - szczególnie, gdy posiadasz box'owy coolerek (te które dostałeś razem z procesorem). Są one zazwyczaj stworzone tak, by chłodzić tylko procesor z którym został zapakowany.
Do mniej hardcore'owego o/c polecałbym serię Pentagram Freezone - są dosyć tanie i wydajne, a do głośnych tez nie należą.
Do mocniejszego przetaktowania procesora polecałbym SCYTHE NINJA

Oczywiście jakoś to ciepło trzeba przenieśc, czyli potrzebna nam jest także pasta, polecałbym Arctic Silver 5 - bez problemu do znalezienia prawie w każdym sklepie.

Przejdźmy do rzeczy.

Taktowanie procesora otrzymujemy poprzez mnożnenie mnożnikiem z FSB (Front side bus) [jest to główna magistrala łącząca procesor z pozostałymi komponentami]
Overclocking będę podawał na przykładzie już stareńkiego Athlona XP 2500+ (jądro Barton).

Pokażę kilka screen'ów jak to wygląda u mnie w biosie Phoenix - Award Bios
GŁÓWNE MENU
MENU DO ZMIENIANIA FSB
MENU DO ZMIANY NAPIECIA ORAZ MNOŻNIKA
SPRAWDZANIE TEMPERATURY I NAPIEC


Podkręcając procesor podnosimy najczęściej FSB( W moim przypadku wchodzimy w advanced chipset features i zmieniamy cpu fsb clock) - bo jest w 95% jest możliwość jego zmiany.
Podnosząc FSB, podnosi się nam też wydajność całego systemu (w tym pamięci). Lecz trzeba pamiętać o timingach (sądze że to już jest wątek na inny temat). Więc jeśli w moim 2500+ ( który standardowo ma 1833MHz) i posiada fsb 166(relatywnie 333MHz) oraz mnożnik 11 podniesiemy FSB do 170 to otrzymamy taktowanie procesora 1870Mhz.
Overclocking polega na metodzie prób i błędów. Podnosimy FSB co 2-3Mhz i monitorujemy temperaturę czy aby nie jest ona za duża. Ponadto uruchamiamy benchmark - najlepiej 3DMark06 i patrzymy, czy nic się nie dzieje (praktycznie gdy procesor jest zbyt mocno przetaktowany to albo system się zawiesi, albo komputer sam się wyłaczy).
Do testowania polecam także prime95 - dobrze wygrzewa procesor i sprawdza czy moze działać na takich ustawieniach. W pewnym momencie, gdy komputer odmówi posłuszeństwa i nie chce się uruchomić pytamy się "co teraz?".
Otóż teraz należy zresetować bios (poprzez przełozenie zworki odpowiedzialnej za reset biosu lub wyjęcie bateryjki z płyty głównej). Następnie aby otrzymać lepsze wyniki należy podnieść Vcore czyli napięcie rdzenia procesora. W moim przypadku standardowe napięcie to 1.65V. Mam możliwość regulacji co 0.025V.
Napięcie podnosimy OSTROŻNIE np. co 0.025V i sprawdzamy, czy system się podniesie.
Niektóre procesory mogą posiadać też odblokowany mnożnik. Można go używać do przetaktowania wtedy, kiedy pamięci już odmawiają posłuszeństwa, a procesor mógłby coś jeszcze z siebie dac. np. zamiast 11x200Mhz dajemy 13x170. Jeśli posiadasz np. Athlona 64, wysokość FSB będzie oczywiscie wyższa.
Najlepsze wyniki osiąga się poprzez podnoszenie FSB - dotyczy athlonów XP. System będzie sprawniej chodził jeżeli mamy taktowanie uzyskane poprzez 11x200Mhz niż 13x170Mhz. W Athlonach XP zalecane jest "puszczanie" synchroniczne pamięci i FSB. Oznacza to, że taktowanie pamięci ma byc równe szynie FSB. W biose można to ustawic poprzez 1:1 (widoczne na screen'ie do zmiany FSB). W Athlonach 64 mogą byc pamięci asynchronicznie, poniewaz tam jest zupełnie inna technologia i nie zanotujemy jakiegoś większego spadku wydajności.

Można zauważyc, że wynik jaki uzyskałem to 2200Mhz, które daje według oznaczeń AMD 3200+. Pamięci są puszczone synchronicznie. Temperatura w stresie nie przekracza 50C.Niestety nie mogę mocniej podkręcic ponieważ mam słaby zasilacz,i nie jest on w stanie zapewnic stabilnego napięcia dla procesora.

Nie polecam zmieniac częstotliwości AGP i napięcia na port AGP !! Możesz przez to uszkodzic sam port jak i kartę która się w nim znajduje !! Dlatego zalecam zablokowanie zmiany tych wartości, poniewaz nie raz wraz z zwiększaniem FSB ta wartość również ulega zmianie !!

WSZYSTKO ROBISZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ !!


#3 Użytkownik nie jest zalogowany   easyrider 

  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja: wto, 16 lut 10

Napisano 16 luty 2010 - 21:20

He, he. Wygląda na to, ze kto pyta nie błądzi. ;-)

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   michalmaster1 

  • Grupa: Moderator
  • Postów 1756
  • Rejestracja: czw, 16 sie 07

Napisano 16 luty 2010 - 22:49

a kto błądzi ten ma Neostradę :)


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć